Lustfyllt lärande

Berättarministeriet utvecklar skolprogram med kreativa läromedel att använda i den dagliga undervisningen. Samtliga program är språkutvecklande och stärker elevernas kritiska och kreativa tänkande. Med grund i storytelling ökar vi elevernas tilltro till den egna språkförmågan, inspirerar dem till att hitta inre motivation och till att erövra det skrivna ordet. Våra skolprogram utvecklas i samarbete med lärare och skolor i våra upptagningsområden.
Alla program är förankrade i läroplanen, verkar som ett ämnesövergripande stöd och är upplagda så att alla elever, oavsett kunskapsnivå, kan delta. Alla program är kostnadsfria och har en tillhörande handledning med kompletta lektionsupplägg utifrån läroplanen.

Så bokar du

För att boka in din klass på något av våra program går du in på kalendern för det utbildningscenter som motsvarar din skolas upptagningsområde, väljer en aktivitet som är ledig och fyller i formuläret, så hjälper vi dig vidare därifrån.

Har du aldrig besökt oss med din klass tidigare? Genom att registrera dig via knappen nedan får du inloggningsuppgifter till vår lärarsida där du kan boka in dig. Berättarministeriets aktiviteter är kostnadsfria för alla skolor i våra upptagningsområden, som är: Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Spånga-Tensta, Enskede-Årsta-Vantör och Farsta, Östra Göteborg och Angered.

4400
barn har varit hos oss
4510
pedagogbesök

10/10

lärare rekommenderar oss och vår metod till en kollega

9/10

lärare säger att vår metod är ett stöd i undervisningen

Skolprogram

Samtliga skolprogram börjar i vårt utbildningscenter där våra medarbetare, volontärer, fysiska rum och artefakter lägger grunden till en story kring ”redaktör Schwartz” och ”bokförlaget Berättarministeriet”. Du närvarar men deltar inte i övningen när skolklassen besöker oss under första tillfället, utan erbjuds istället möjlighet att aktivt observera din klass och reflektera över elevernas inlärningsprocess. Efter besöket driver du storyn vidare i klassrummet med hjälp av en tillhörande handledning.

Redaktör Schwartz bokutgivning

Årskurs 2–5

Barnen bjuds in till bokförlaget Berättarministeriets magiska värld. Programmet stärker elevernas språkliga förmåga, kreativitet och berättande.
Tillfällen hos oss: 1 
Planerade lektioner: 6
Ämnen: Svenska

Den mystiska lådan

Hösttermin, åk 3

Det här programmet är förberedande inför de nationella proven. Följ med på ett spännande, stärkande och mystiskt äventyr!

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 14
Ämnen: Svenska

Bokslukarna

Årskurs 2–5

Bokslukarna är ett samarbete
med biblioteket. Här lär sig eleverna
att recensera och diskutera litteratur.

Tillfällen hos oss och Biblioteket: 1 
Planerade lektioner: 2
Ämnen: Svenska

Kartupdraget

Årskurs 4–6

Eleverna undersöker och skriver om platsers utveckling utifrån en mystisk karta. Programmet avslutas med en poddinspelning.

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 9 
Ämnen: Idrott och SO

Trailerskaparna

Årskurs 4–6

Eleverna skriver manus och producerar en stop motion-film. Programmet främjar elevernas berättande i bild och ord genom digitala verktyg.

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 6
Ämnen: Svenska och bild

Redaktör Schwartz forskningsresa

Årskurs 4–6

En resa in i naturkunskapens värld där eleverna övar sig i att formulera och lösa vetenskapliga problem. I samarbete med Karolinska institutet. Endast i Stockholm.

Tillfällen hos oss: 2
Planerade lektioner: 11
Tillfällen på Karolinska institutet : 1
Ämnen: Svenska och NO

Gulduppdraget

Årskurs 3–5

Här djupdyker eleverna i litteraturen. Uppdraget är att reflektera över ALMA-juryns arbete samt skriva motiveringar till litteraturpristagaren.

Tillfällen hos oss: 2.
Planerade lektioner: 2
Ämnen: Svenska

Tidningsskaparna

Årskurs 4–6

I Tidningsskaparna blir eleverna journalister och skapar material med fokus på de globala målen, allt från argumenterande texter till intervjuer till tidskriften Fantasi i fokus. Programmet är skapat i samarbete med Sida.

Tillfällen hos oss: 2
Planerade lektioner: 6
Ämnen: Svenska och SO

Historiedetektiverna

Årskurs 7–9

En resa genom 1900-talets Sverige. Med hjälp av historiska föremål och brevväxling följer vi omvandlingen från jordbrukssam-hälle till en välfärdsstat. Ett nytt ämnesövergripande program för högstadiet.

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 8
Ämnen: Svenska och SO

Frågor? Kontakta oss!

Susan Sommarlund

Utbildningsledare Husby

[email protected]
073-682 31 17

Angelina Drakopoulos

Utbildningsledare Göteborg

[email protected]
073-682 14 09

Malin Appeltofft

Utbildningsledare Hagsätra

Tack för din registrering

Nu är du registrerad som volontär, välkommen till oss!

Vänligen notera att ditt bekräftelsemejl kan hamna i skräpposten. Vid tekniska frågor, kontakta [email protected]