Hjälp barn att hitta motivation och tro på sin egen förmåga

Registrera dig som volontär

För att bli volontär, fyll i dina uppgifter och klicka på ”Registrera”. Du kommer att få ett mejl med information till den e-postadress du angivit, titta i skräpposten om mejlet inte kommer inom en dag. I mejlet finns information om volontärutbildningen du behöver gå för att bli volontär.

CAPTCHA image

* Obligatoriskt fält

För att bli volontär behöver du

  • Vara minst 18 år och kunna medverka på vardagar, dagtid, minst två ggr/termin
  • Registrera dig och anmäla dig till grundutbildning i något av våra utbildningscenter
  • Begära ett utdrag från polisens belastningsregister
  • Läsa och skriva under våra etiska riktlinjer

Att vara volontär hos Berättarministeriet är ett enkelt men oerhört viktigt uppdrag.

Som volontär arbetar du sida vid sida med våra medarbetare. Tillsammans tar vi emot skolklasser med barn i åldrarna 8–12 år.  Vi söker volontärer som vill hjälpa oss att peppa, inspirera och stärka barnens självkänsla. Tillsammans kan vi ge fler barn möjlighet att upptäcka språkets kraft.

Vad gör man som volontär på Berättarministeriet?

Varje förmiddag genomför vi pedagogiska program för skolklasser som kommer oss. Som volontär deltar du i dessa och är en närvarande vuxen för barnen – en vuxen som visar intresse för varje barns fantasi och berättelser.

Vem passar som volontär?

Vi söker dig som är samhällsengagerad, tycker om att interagera med barn och har möjlighet att vara med på volontärpass under dagtid på vardagar.

Läs mer om volontärskapet i vårt magasin

Se vår film om volontärskapet här

En volontär berättar

"Det är viktigt att på olika sätt bidra tillbaka till samhället som vi alla är en del av"

Mattias Sjövall arbetar till vardags heltid på ett företag som uppmanar sina anställda att vara volontärer på arbetstid.

– För mig kom Berättarministeriet naturligt eftersom mitt stora intresse är att skriva och det är kul att få vara med och utveckla barn och ungdomar. säger han på frågan om varför det blev just Berättarministeriet

Vad ger det dig att vara volontär?
– Det är fantastiskt att barnen kan komma till en frizon på Berättarministeriet, med färre krav, där de får vara sig själva och framförallt är det så himla kul att höra och se deras fantasi skena iväg. De är obegripligt påhittiga, där historier ofta tar väldigt oväntade vändningar. Och så klart är det obetalbart att se barnen och grupperna vara så glada och tacksamma att få uppleva den här stunden av fritt skapande.

Vad är ditt bästa volontärminne?
– Båda mina första gånger fick jag agera lugn förebild för några superaktiva barn som till slut satt och ritade eller skrev ihop sina egna berättelser eftersom de såg att jag gjorde det. Klart att det bara varade en stund, men det var en fin stund och jag hoppas de fick mersmak att fatta pennan.

Registrera dig nu

Vanliga frågor

Hur blir du volontär?
Vad gör en volontär?
Vad förväntas av en volontär?
Hur ofta kan du vara volontär?
När behövs det volontärer?
Var finns Berättarministeriet?
Övriga frågor?

Imagine av Berättarministeriet

Berättarministeriet har tagit fram en film som visar hur grundläggande fantasi är för det enskilda barnets utveckling och samhället i stort.

– Imagine illustrerar hur all mänsklig utveckling bygger på att någon fantiserar en abstrakt tanke som sedan omvandlas till verklighet. Barns fantasi bör därför uppmuntras, stärkas och tas på stort allvar, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Genom att uppmuntra barn att använda sin fantasi utvecklas kreativitet och kritiskt tänkande. Förmågor som är avgörande för vår samhällsutveckling.

Se filmen

PartnersVisa alla partners