fbpx

De utser årets mottagare av Pennsvärdet

Nomineringen till Berättarministeriets lärarpris Pennsvärdet är öppen fram till den 10 maj. Därefter går en jury igenom alla nomineringar och påbörjar det digra arbetet med att utse mottagaren. Årets jury består av Anna Ekström – före detta utbildningsminister, AnnChristin Rothstein – skolledare och lärare, Caroline Hatcher – förra årets mottagare av Pennsvärdet, Cecilia Nordström – styrelseordförande Berättarministeriet, Ingela Korsell – författare, Niklas Brismar Pålsson – ämneslärare, och Sanna Horn – program- och volontäransvarig på Berättarministeriet.

Vi fick en pratstund med en av årets nya jurymedlemmar, Anna Ekström. 

Anna, hur ser din relation till Pennsvärdet ut?
–Jag har fått äran att dela ut Pennsvärdet och också besöka Berättarministeriet både i Södertälje och på Järva – möten med engagerade lärare och rektorer som jag bär med mig.

Du är ny medlem i juryn, vad betyder det uppdraget för dig?
Jag vill hylla den vanliga, hårt arbetande, professionella läraren, och det gör Pennsvärdet. 

Vad är det juryn letar efter hos den som får ta emot utmärkelsen?
Jag letar efter yrkesskicklighet, professionalism och hårt arbete för kunskap, bildning och ett samhälle som håller ihop.

Varför behövs det ett pris som uppmärksammar lärare?
Det finns en tendens att lärare blir antingen helgonförklarade eller utskällda. I verkligheten är lärare hårt arbetande, välutbildade, professionella individer med hjärtan som klappar för barnen, för yrket och för skolan. Och det räcker! 

Har du något personligt minne av en lärare som betytt mycket för dig?
Min lågstadielärare Inger Ruus på Hästhagsskolan i Farsta lade grunden för ett livslångt lärande. Men en sak lyckades hon aldrig med; hon ville att jag skulle säga sju med värmländskt sje-ljud och jag envisades – och envisas än idag – med mitt stockholmska, visslande sju. 

Priset delas ut av skolminister Lotta Edholm vid en ceremoni på internationella lärardagen, den 5 oktober. Läs mer om priset här.

Anna Ekström tillsammans med Pavlina Spanos, mottagare av Pennsvärdet 2019.

Tack för din registrering

Nu är du registrerad som volontär, välkommen till oss!

Vänligen notera att ditt bekräftelsemejl kan hamna i skräpposten. Vid tekniska frågor, kontakta lena.a@berattarministeriet.se