Berättarministeriets skolprogram

Berättarministeriets skolprogram bygger på grundberättelsen om redaktör Schwartz och bokförlaget Berättarministeriet. Klasser som aldrig besökt utbildningscentret tidigare behöver därför börja med programmet Redaktör Schwartz bokutgivning för att bekanta sig med Berättarministeriets fiktiva värld. Det är ett pedagogiskt grepp för att ge inlärningen en meningsfull och spännande inramning. Programmen är förankrade i läroplanens centrala innehåll och kunskapskrav. Samtliga program är språkutvecklande och ger möjlighet till ämnesövergripande arbete.  

Här kan du läsa mer om de olika programmen: vilka centrala kunskapskrav de möter, hur stor del av undervisningen de tar i anspråk och vilka ämnen de involverar.

Redaktör Schwartz bokutgivning

Årskurs 2–5

Barnen bjuds in till bokförlaget Berättarministeriets magiska värld. Programmet stärker elevernas språkliga förmåga, kreativitet och berättande.
Tillfällen hos oss: 1 
Planerade lektioner: 6
Ämnen: Svenska

Den mystiska lådan

Hösttermin, åk 3

Det här programmet är förberedande inför de nationella proven. Följ med på ett spännande, stärkande och mystiskt äventyr!

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 14
Ämnen: Svenska

Bokslukarna

Årskurs 2–5

Bokslukarna är ett samarbete
med biblioteket. Här lär sig eleverna
att recensera och diskutera litteratur.

Tillfällen hos oss och biblioteket: 1 
Planerade lektioner: 2
Ämnen: Svenska

Kartuppdraget

Årskurs 4–6

Här får eleverna undersöka och skriva om olika platsers utveckling utifrån en mystisk karta. Programmet avslutas med en poddinspelning.

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 9 
Ämnen: Idrott och SO

Trailerskaparna

Årskurs 4–6

Eleverna skriver manus och producerar en stop motion-film. Programmet främjar elevernas berättande i bild och ord genom digitala verktyg.

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 6
Ämnen: Svenska och bild

Redaktör Schwartz forskningsresa

Årskurs 4–6

En resa in i naturvetenskapens värld där eleverna övar sig i att formulera och lösa vetenskapliga problem. I samarbete med Karolinska institutet. Endast i Stockholm.
Tillfällen hos oss: 2
Planerade lektioner: 11
Tillfällen på Karolinska institutet : 1
Ämnen: Svenska och NO

Gulduppdraget

Årskurs 3–5

Här får eleverna djupdyka i litteraturen. Uppdraget är att reflektera över ALMA-juryns arbete och skriva motiveringar till litteraturpristagaren.

Tillfällen hos oss: 2.
Planerade lektioner: 2
Ämnen: Svenska

Tidningsskaparna

Årskurs 4–6

I Tidningsskaparna blir eleverna journalister och skapar material med fokus på de globala målen, allt från argumenterande texter till intervjuer till tidskriften Fantasi i fokus. Programmet är skapat i samarbete med Sida.

Tillfällen hos oss: 2
Planerade lektioner: 6
Ämnen: Svenska och SO

Historiedetektiverna

Årskurs 7–9

En resa genom 1900-talets Sverige. Med hjälp av historiska föremål och brevväxling följer vi Sveriges omvandling från jordbrukssamhälle till välfärdsstat. Ett ämnesövergripande program för högstadiet.

Tillfällen hos oss: 2 
Planerade lektioner: 8
Ämnen: Svenska och SO

Tack för din registrering

Nu är du registrerad som volontär, välkommen till oss!

Vänligen notera att ditt bekräftelsemejl kan hamna i skräpposten. Vid tekniska frågor, kontakta [email protected]