Vi behöver dig.

Vi vill att andra vuxna än föräldrar och lärare ska finnas i barnens liv. Som volontär blir du en viktig förebild som ger fler barn möjlighet att upptäcka språkets kraft – en samhällsbyggare.

Som volontär är du med på våra skolprogram och arbetar sida vid sida med våra medarbetare. Tillsammans peppar vi barnen och stärker deras självkänsla. Du behöver inga förkunskaper för att bli volontär utan lär dig allt du behöver veta på en två timmars grundutbildning. Det viktigaste är att du visar intresse och lyssnar på varje barn och vill barnets bästa.

Bli volontär

Volontär på Berättarministeriet – En ambassadör för verksamheten

Som volontär på Berättarministeriet är man en del av en handlingskraftig gemenskap som verkar för att fler barn ska bli trygga i det skrivna ordet och få förutsättningar att delta aktivt i samhällslivet. Tillsammans stärker vi demokratin genom att se till att varje barn får förutsättningar att klara av skolan och erövra det skrivna ordet.

Vi vill att fler barn ska känna sig lyssnade till och uppmuntrade – och den uppgiften behöver vi många volontärer för att klara av. Berättarministeriets volontärer har en viktig roll under våra skolprogram och utgör stommen i vår kärnverksamhet. Med det sagt hoppas vi att engagemanget fortsätter även bortom skolprogrammen och vi erbjuder flera vägar att utforma sitt volontärskap och utvecklas i volontärrollen, för den som vill.

Våra volontärer är värderingsdrivna och måna om att bidra till en samhällsutveckling präglad av tillit, pluralism och framtidstro. Vi är måna om att dela kunskap och ge alla som vara med verktygen att bidra till vår vision. Här erbjuds man ett ambassadörskap med flera delar, bland annat fokusgrupper och seminarier där vi träffas och delar inspiration och kunskap utifrån olika teman. Vi håller fortbildningar i pedagogik, Berättarministeriets värderingar och andra ämnen som rör verksamheten och vår omvärld.

Vi behöver våra volontärers hjälp att rekrytera fler som vill skapa förändring och ingå i ett meningsfullt sammanhang och bistår gärna med verktyg för att kunna sprida ordet. Som ambassadör får man tillgång till informationsmaterial och information om de senaste grundutbildningarna för att kunna sprida vidare.

Utvecklande – för volontär och verksamhet

För den som vill hjälpa oss att utveckla vår volontärverksamhet har vi fokusgrupper där volontärerna fungerar som bollplank i olika frågor som rör volontärskapet. Vi har även seminarier där vi bjuder in för att dela inspiration och kunskap, med externa föreläsare eller föreläsare från Berättarministeriet. Vårens teman kan du ta del av här – för att anmäla dig behöver du vara volontär hos oss.

Boka BM
Vi kommer till er! ”Boka BM” är vårt erbjudande för grupper som tillsammans vill bli volontärer på Berättarministeriet – kollegor på en arbetsplats eller annan form av nätverk. Är ni minst sex deltagare som vill gå vår grundutbildning för volontärer kan vi helt enkelt komma till er och hålla utbildningen på en tid som passar alla. Är du intresserad av att boka BM? Kontakta Maxine Olausson, projektledare program och volontär på [email protected] eller 073-6823113.

Fortbildningar

Göteborg

  • Metod: Nytt datum kommer.
  • Barnsäkerhet och bemötande: 21/4 15.00 – 17.00 Anmäl dig HÄR

Hagsätra

  • Metod: Nytt datum kommer.
  • Barnsäkerhet och bemötande: 23/4 15.00 – 17.00 Anmäl dig HÄR

Husby

  • Metod: Nytt datum kommer.
  • Barnsäkerhet och bemötande: 24/4 15.00 – 17.00 Anmäl dig HÄR

Fokusgrupper vårtermin 2020

Fokusgrupp Stockholm – Nytt datum kommer.

Fokusgrupp Göteborg – Nytt datum kommer.

 

Våra programVisa alla program

Redaktör Schwartz forskningsresa

Elever i årskurs 4-6

I skolprogrammet Redaktör Schwartz forskningsresa är elevernas nyfikenhet utgångspunkten för att stärka forskarglädjen och språket.

Läs mer här

Redaktör Schwartz bokutgivning

Elever i årskurs 2—5

Programmet Redaktör Schwartz bokutgivning är en lustfylld berättarövning där eleverna kliver rakt in i fantasins värld. De får följa hela bokprocessen – från idé till färdig bok.

Läs mer här

Bokslukarna

Elever i årskurs 2—5

Bokslukarna görs i samarbete med lokala bibliotek och har som syfte att väcka lust och nyfikenhet kring böcker. Programmet inleds med ett besök hos Berättarministeriet och fortsätter sedan på biblioteket.

Läs mer här

Gulduppdraget

Elever i årskurs 3—5

Nyfikenhet och lust för barnlitteratur väcks när eleverna får i uppdrag att reflektera över juryns motivering till ALMA-pristagaren Barbro Lindgren

Läs mer här

Kartuppdraget

Elever i årskurs 2–5

Under kartuppdraget undersöker klassen en mystisk karta och en spännande plats, som ger inspiration till riktigt fantasifulla berättelser. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Trailerskaparna

Elever i årskurs 4–6

I programmet Trailerskaparna producerar eleverna manus och berättelser med hjälp av digitala verktyg.

Läs mer här

Den mystiska lådan

Elever i årskurs 3

Det sker mystiska händelser på Berättarministeriet och redaktör Schwartz behöver elevernas hjälp....

Läs mer här

Tidningsskaparna

Elever i årskurs 4-6

I Tidningsskaparna blir eleverna journalister och skapar material till Berättarministeriets tidskrift, allt från krönikor till intervjuer och notiser. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Våra utbildningscenter

Göteborg

Gamlestads Torg 11
41502 Göteborg

[email protected]
Tel: 073-687 74 76

Mer info + kontakt

Hagsätra

Hagsätra Torg 32 (Hagsätra Centrum)
124 73 Bandhagen

[email protected]
Tel: 073-687 06 63

Mer info + kontakt

Husby

Edvard Griegsgången 9 (Husby Centrum)
164 32 Kista

[email protected]
Tel: 073-682 31 15

Mer info + kontakt