Vi behöver dig.

Vi vill att andra vuxna än föräldrar och lärare ska finnas i barnens liv. Vi vill ge dem förebilder som skriver, berättar och tar fantasi på allvar. Därför behöver vi dig.

Bli volontär

Gör skillnad – boka in dig på ett eller flera volontärtillfällen

Logga in

Läs barnens böcker och tidskrifter

Till bokförlaget

Varje termin ger vi ut ett Berättarministeriets magasin

Läs magasinet

Våra programVisa alla program

Redaktör Schwartz bokutgivning

Elever i årskurs 2—5

Programmet Redaktör Schwartz bokutgivning är en lustfylld berättarövning där eleverna kliver rakt in i fantasins värld. De får följa hela bokprocessen – från idé till färdig bok.

Läs mer här

Bokslukarna

Elever i årskurs 2—5

Bokslukarna görs i samarbete med lokala bibliotek och har som syfte att väcka lust och nyfikenhet kring böcker. Programmet inleds med ett besök hos Berättarministeriet och fortsätter sedan på biblioteket.

Läs mer här

Den mystiska lådan

Elever i årskurs 3

Det sker mystiska händelser på Berättarministeriet och redaktör Schwartz behöver elevernas hjälp....

Läs mer här

Gulduppdraget

Elever i årskurs 3—5

Nyfikenhet och lust för barnlitteratur väcks när eleverna får i uppdrag att reflektera över juryns motivering till ALMA-pristagaren Barbro Lindgren

Läs mer här

Tidningsskaparna

Elever i årskurs 3–5

I Tidningsskaparna blir eleverna journalister och skapar material till Berättarministeriets tidskrift, allt från krönikor till intervjuer och notiser.

Läs mer här

Historieskrivarna

Elever i årskurs 4—5

I Historieskrivarna bjuder Berättarministeriet, tillsammans med Hallwylska museet, in till en spännande resa bakåt i tiden.

Läs mer här

Animerad film

Elever i årskurs 5–6

I ett programsamarbete med Kulturskolan blir elever i årskurs 5–6 manusförfattare och filmskapare till fantasifulla animerade filmer som visas upp på filmfestival.

Läs mer här

Författarskolan BM-debutant

Årskurs 9 — gymnasiet

BM-debutant är vår egen författarskola som vi driver tillsammans med Bonnierförlagen. Varje år ger den tio ungdomar chansen att utveckla sitt skrivande och bli publicerade författare.

Läs mer här

Vanliga frågorFler vanliga frågor

Hur blir du volontär?
Vad gör en volontär?
Vad förväntas av en volontär?
Hur ofta kan du vara volontär?
När behövs det volontärer?

Imagine av Berättarministeriet

Berättarministeriet har tagit fram en film som visar hur grundläggande fantasi är för det enskilda barnets utveckling och samhället i stort.

– Imagine illustrerar hur all mänsklig utveckling bygger på att någon fantiserar en abstrakt tanke som sedan omvandlas till verklighet. Barns fantasi bör därför uppmuntras, stärkas och tas på stort allvar, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Genom att uppmuntra barn att använda sin fantasi utvecklas kreativitet och kritiskt tänkande. Förmågor som är avgörande för vår samhällsutveckling.

Se filmen

Vår verksamhet

Stiftelsen Berättarministeriet driver utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet i kombination med låga studieresultat. Visionen är ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet. I samverkan med våra partners möjliggör vi att fler barn kan erövra det svenska språket och höja sina skolresultat.

Läs mer här