fbpx

Gulduppdraget​

Hur kan man sätta ord på varför en berättelse är så bra att den förtjänar ett pris? Det tar eleverna reda på i Gulduppdraget, när de läser motiveringen till författaren Barbro Lindgrens ALMA-pris.

2

tillfällen hos oss

2

planerade lektioner i klassrummet

SV

berörda ämnen

Innehåll

Programmet Gulduppdraget inleds med ett besök på Berättarministeriet, där eleverna genomför övningen Redaktör Schwartz bokutgivning, och fortsätter sedan med två lektionstillfällen i klassrummet.  Klassen får i uppdrag av redaktör Schwartz att reflektera över juryns motivering till 2014 års pristagare av Astrid Lindgren Memorial Awards, Barbro Lindgren. Redaktören blir sedan så imponerad av barnens kunskaper att hen ber dem skapa egna motiveringar om en författare, bok eller karaktär som de tycker om. Därefter bjuds eleverna tillbaka till Berättarministeriet för att läsa upp sina motiveringar för bokförlagets medarbetare.

Syfte

Programmet ger läraren mer kunskap om elevernas förmågor, erfarenheter för det fortsatta arbetet i den dagliga undervisningen samt syftar till att skapa samtal om texter, ord och vikten av ordförråd för att utveckla elevernas språk.

Programmaterial 🔓

Lärarhandledning åk 2–3

Här finns hela programmet samlat, steg för steg.

Tack för din registrering

Nu är du registrerad som volontär, välkommen till oss!

Vänligen notera att ditt bekräftelsemejl kan hamna i skräpposten. Vid tekniska frågor, kontakta lena.a@berattarministeriet.se