fbpx

Kartuppdraget

En mystisk karta har dykt upp på bokförlaget och eleverna får koppla på sitt kritiska och undersökande tänkande i jakten på ledtrådar. Ett utforskande program som sker både inomhus och utomhus och kulminerar i att eleverna producerar en egen podcast.

Story

Precis innan klassens besök på Berättarministeriet har ett mystiskt brev och en karta över närområdet dykt upp på förlaget. Medarbetarna är fundersamma: på kartan finns en markerad plats utan förklaring. Vad kan det betyda? Tillsammans med medarbetarna går eleverna på jakt efter svar. Med hjälp av en observationsrapport finkammar eleverna platsen på kartan efter ledtrådar. Tillbaka i utbildningscentret delar de sina fynd med varandra och skriver en berättelse om platsen.

2

tillfällen hos oss

9

planerade lektioner i klassrummet

idrott & SO

berörda ämnen

Innehåll

Tillbaka i klassrummet fortsätter eleverna arbetet de påbörjat i ämnena SO och idrott. De undersöker hur platsen ser ut i dag och hur den såg ut förr i tiden. Redaktör Schwartz återkopplar senare till elevernas besök och ger dem i uppgift att skapa en podcast, där de får resonera kring hur de tror att platsen kommer att se ut i framtiden. Eleverna skapar manus i klassrummet och kommer sedan tillbaka till bokförlaget för att spela in sina framtidsspaningar.

Syfte

Kartuppdraget är ett program där språkutvecklingen står i fokus. Genom att arbeta med ett och samma tema inom flera olika ämnen stärks språkinlärningen. Programmet tränar elevernas kritiska och undersökande förmåga, samtidigt som det ger djupgående kunskaper om elevernas geografiska närområde.  

Programmaterial 🔓

Lärarhandledning åk 2–3

Här finns hela programmet samlat, steg för steg.

Lärarhandledning åk 4–6

Här finns hela programmet samlat, steg för steg.

Tack för din registrering

Nu är du registrerad som volontär, välkommen till oss!

Vänligen notera att ditt bekräftelsemejl kan hamna i skräpposten. Vid tekniska frågor, kontakta lena.a@berattarministeriet.se