Logga in för att boka detta program
Riktar sig till:

Elever i årskurs 3—5

Samarbetspartner:
  • Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

Nyfikenhet och lust för barnlitteratur väcks när eleverna får i uppdrag att reflektera över juryns motivering till ALMA-pristagaren Barbro Lindgren

Programmet Gulduppdraget inleds med ett besök på Berättarministeriet, där eleverna genomför övningen Redaktör Schwartz bokutgivning, och fortsätter sedan med två lektionstillfällen i klassrummet.  Klassen får i uppdrag av Redaktör Schwartz att reflektera över juryns motivering till 2014 års pristagare av Astrid Lindgren Memorial Awards, Barbro Lindgren. Redaktören blir sedan så imponerad av barnens kunskaper att hen ber dem skapa egna motiveringar om en författare, bok eller karaktär som de tycker om. Därefter bjuds eleverna tillbaka till Berättarministeriet för att läsa upp sina motiveringar för bokförlagets medarbetare.

 

Syfte:

Programmet ger läraren mer kunskap om elevernas förmågor, erfarenheter för det fortsatta arbetet i den dagliga undervisningen samt syftar till att skapa samtal om texter, ord och vikten av ordförråd för att utveckla elevernas språk.

Som lärare får du:

  • En lärarhandledning för planering av 2 undervisningstillfällen
  • Material: juryns motivering, brev från Redaktör Schwartz och kopieringsunderlag för ordmemory.
  • Elevmaterial – penna, guldkuvert och motiveringskort
  • Extra undervisningsmaterial – länkar med mer om pristagarens verk

Antal tillfällen på Berättarministeriet: 2

Alla våra program

Redaktör Schwartz bokutgivning

Elever i årskurs 2—5

Programmet Redaktör Schwartz bokutgivning är en lustfylld berättarövning där eleverna kliver rakt in i fantasins värld. De får följa hela bokprocessen – från idé till färdig bok.

Läs mer här

Bokslukarna

Elever i årskurs 2—5

Bokslukarna görs i samarbete med lokala bibliotek och har som syfte att väcka lust och nyfikenhet kring böcker. Programmet inleds med ett besök hos Berättarministeriet och fortsätter sedan på biblioteket.

Läs mer här

Kartuppdraget

Elever i årskurs 2–5

Under kartuppdraget undersöker klassen en mystisk karta och en spännande plats, som ger inspiration till riktigt fantasifulla berättelser. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Den mystiska lådan

Elever i årskurs 3

Det sker mystiska händelser på Berättarministeriet och redaktör Schwartz behöver elevernas hjälp....

Läs mer här

Historieskrivarna

Elever i årskurs 4—5

I Historieskrivarna bjuder Berättarministeriet, tillsammans med Hallwylska museet, in till en spännande resa bakåt i tiden. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Gulduppdraget

Elever i årskurs 3—5

Nyfikenhet och lust för barnlitteratur väcks när eleverna får i uppdrag att reflektera över juryns motivering till ALMA-pristagaren Barbro Lindgren

Läs mer här

Tidningsskaparna

Elever i årskurs 3–5

I Tidningsskaparna blir eleverna journalister och skapar material till Berättarministeriets tidskrift, allt från krönikor till intervjuer och notiser. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Animerad film

Elever i årskurs 5–6

I ett programsamarbete med Kulturskolan blir elever i årskurs 5–6 manusförfattare och filmskapare till fantasifulla animerade filmer som visas upp på filmfestival. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här