Peppa, inspirera, ta barnens fantasi på allvar & stärk deras självkänsla!

Registrera dig som volontär

Vad roligt att du vill bli volontär hos oss! Fyll i nedanstående uppgifter och klicka på ”Registrera” – du kommer sedan att få ett mail med information om nästa steg till den e-postadress du angivit. I mailet finns även information om volontärutbildningen som du behöver genomgå för att bli volontär hos oss.

CAPTCHA image

* Obligatoriskt fält

För att bli volontär

  • Behöver du vara minst 18 år
  • Gå en grundutbildning i någon av våra verkstäder
  • Lämna in utdrag ur polisens belastningsregister
  • Kunna vara volontär minst 2 ggr / termin

Att vara volontär hos Berättarministeriet är i grunden ett väldigt enkelt men oerhört viktigt uppdrag.

Det handlar om att finnas där, att lyssna på barnen och ta deras fantasi på allvar. Du blir en vuxen förebild och ett stöd i deras utforskande av språket. Som volontär arbetar du sida vid sida med personalen på Berättarministeriet – tillsammans är ni viktiga förebilder för barnen! Minst 2 ggr/ termin vill vi att du är med i verkstaden och du måste vara över 18 år för att anmäla dig.

Som volontär deltar du i något av våra kreativa och lustfyllda program. Under vår utbildning får du lära dig mer om dessa och om vår pedagogik. Du får även med dig en volontärhandledning hem så att kan läsa på när du känner att det behövs. Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med matnyttig läsning, tips och tricks, korta fortbildningar och nyheter från Berättarministeriet. Efter att du varit aktiv en termin erbjuds du även en fortbildning inom något som rör vår verksamhet och pedagogik.

En volontär berättar

"Det är viktigt att på olika sätt bidra tillbaka till samhället som vi alla är en del av"

Mattias Sjövall arbetar till vardags heltid på ett företag som uppmanar sina anställda att vara volontärer på arbetstid.

– För mig kom Berättarministeriet naturligt eftersom mitt stora intresse är att skriva och det är kul att få vara med och utveckla barn och ungdomar. säger han på frågan om varför det blev just Berättarministeriet

Vad ger det dig att vara volontär?
– Det är fantastiskt att barnen kan komma till en frizon på Berättarministeriet, med färre krav, där de får vara sig själva och framförallt är det så himla kul att höra och se deras fantasi skena iväg. De är obegripligt påhittiga, där historier ofta tar väldigt oväntade vändningar. Och så klart är det obetalbart att se barnen och grupperna vara så glada och tacksamma att få uppleva den här stunden av fritt skapande.

Vad är ditt bästa minne från skrivarverkstaden?
– Båda mina första gånger fick jag agera lugn förebild för några superaktiva killar som till slut satt och ritade eller skrev ihop sina egna berättelser eftersom de såg att jag gjorde det. Klart att det bara varade en stund, men det var en fin stund och jag hoppas de fick mersmak att fatta pennan.

Registrera dig nu

Vanliga frågor

Hur blir du volontär?
Vad gör en volontär?
Vad förväntas av en volontär?
Hur ofta kan du vara volontär?
När behövs det volontärer?
Var finns Berättarministeriet?
Fler frågor?

Imagine av Berättarministeriet

Berättarministeriet har tagit fram en film som visar hur grundläggande fantasi är för det enskilda barnets utveckling och samhället i stort.

– Imagine illustrerar hur all mänsklig utveckling bygger på att någon fantiserar en abstrakt tanke som sedan omvandlas till verklighet. Barns fantasi bör därför uppmuntras, stärkas och tas på stort allvar, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Genom att uppmuntra barn att använda sin fantasi utvecklas kreativitet och kritiskt tänkande. Förmågor som är avgörande för vår samhällsutveckling.

Se filmen

PartnersVisa alla partners