Hjälp barn att hitta motivation och tro på sin egen förmåga

Registrera dig som volontär

För att bli volontär, fyll i dina uppgifter och klicka på ”Registrera”. Du får snart ett mejl med mer information, titta i skräpposten om mejlet inte kommer inom en dag. I mejlet finns information om volontärutbildningen du behöver gå för att bli volontär.

För att bli volontär behöver du

  • Vara minst 18 år och kunna medverka på vardagar, dagtid, minst två ggr/termin
  • Registrera dig och gå grundutbildning i något av våra utbildningscenter
  • Begära ett utdrag från polisens belastningsregister
  • Läsa och skriva under våra etiska riktlinjer

Ett enkelt men meningsfullt uppdrag

I dagens Sverige går en stor grupp sexåringar in i ett skolsystem som vi vet inte kommer att erbjuda dem likvärdig utbildning. Som volontär på Berättarministeriet är du med och stöttar skolan så att fler barn får möjlighet att upptäcka språkets kraft.

Vi finns för att alla barn, oavsett bakgrund, har rätt till förutsättningar för att forma sin egen framtid. Varje gång du kommer till oss gör du en insats för att minska segregationens negativa effekter. Varje gång bidrar du till att fler barn blir lyssnade på och utvecklas till aktiva samhällsmedborgare.

Se vår film om volontärskapet här

En volontär berättar

”På Berättarministeriet träffar eleverna vuxna som söker kontakt och är beredda att lyssna på och uppmuntra dem. Det tror jag är viktigt för barnen.”

Per Forssell har bakgrund som mellanstadielärare och lärarutbildare. När han gick i pension ville han inte lämna lärandets värld bakom sig och sedan två år tillbaka är han regelbunden volontär på Berättarministeriet. På så vis kombinerar han sitt intresse för språkundervisning med sitt samhällsengagemang.

– Volontärskapet lockar mig för att jag vill göra något som är meningsfullt. Det är inte onödigt med sociala kontakter med barn och unga, det är både meningsfullt och roligt. Förhoppningsvis är det också utvecklande för barnen att få dela den stund som jag kan bidra med när vår fantasi möts, säger Per.

– Jag går till Berättarministeriet med glädje och går härifrån med större glädje, tillägger han.

Bli volontär

Vanliga frågor

Hur blir du volontär?
Vad gör en volontär?
Vad förväntas av en volontär?
Hur ofta kan du vara volontär?
När behövs det volontärer?
Var finns Berättarministeriet?
Övriga frågor?

Imagine av Berättarministeriet

Berättarministeriet har tagit fram en film som visar hur grundläggande fantasi är för det enskilda barnets utveckling och samhället i stort.

– Imagine illustrates how all human development is based on someone fantasizing an abstract thought which is then transformed into reality. Therefore, children’s imagination should be encouraged, strengthened and taken very seriously, says Dilsa Demirbag-Sten, operations manager at the Ministry of Education.

By encouraging children to use their imagination, creativity and critical thinking develop. Abilities that are crucial to our social development.

Se filmen

PARTNER OCH FINANSIÄRERVisa alla partners