- Åk 2–6
- ·
- SV, SVA & BL
- ·
- 8 lektioner
Redaktör Schwartz bokutgivning
Barnen bjuds in till bokförlaget Berättarministeriets magiska värld. Programmet stärker elevernas språkliga förmåga, kreativitet och berättande.
Berättarministeriet utvecklar skolprogram med kreativa läromedel att använda i den dagliga undervisningen. Alla våra program är språkutvecklande och stärker elevernas kreativa förmågor och kritiska tänkande. En viktig del i vår metod är samverkan med institutioner, lärosäten och museer, som vidgar elevernas värld och ger dem tillgång till fler sammanhang. Våra skolprogram, som grundar sig i storytelling, främjar elevernas tilltro till den egna språkförmågan, inspirerar dem till att hitta inre motivation och till att erövra det skrivna ordet. Samtliga program är förankrade i läroplanens centrala innehåll, verkar som ett ämnesövergripande stöd och är upplagda så att alla elever, oavsett kunskapsnivå, kan delta. Till varje skolprogram hör en lärarhandledning med kompletta lektionsupplägg.
När du registrerat dig hos oss blir du kontaktad av våra pedagoger. Du kan boka in dig på skolprogram och får tillgång till vår lärarportal, där du utöver allt programmaterial även hittar kompetensstärkande material för dig som lärare. Vi förser dig med allt du behöver för att genomföra våra kreativa skolprogram, och våra pedagoger erbjuder stöd genom hela programmet. Allt vårt material och lärarstöd är kostnadsfritt.
Berättarministeriet stärker din roll som lärare genom praktisk hjälp, verktyg och resurser som stödjer arbetet. Vi vet att varje klassrum är unikt. Vårt mål är att skapa en lärandemiljö där språkutveckling och kreativitet blomstrar, genom att ge dig stöd för att utveckla din undervisning.
1. Teori – Våra skolprogram grundar sig på pedagogisk och kognitionsvetenskaplig forskning. För att främja kreativitet och kritiskt tänkande tillhandahåller vi material som bygger på beprövad didaktisk erfarenhet. Fokus ligger på att främja läsning och en berättelsecentrerad undervisning som engagerar eleverna på ett sätt som bidrar till språkutveckling och kreativt tänkande. Våra pedagoger är med under hela skolprogrammet för att dela sin kunskap och skapa tillfällen för kollegiala samtal.
2. Kollegialt erfarenhetsutbyte – Genom att utbyta erfarenheter med lärare från andra skolor och andra delar av landet skapas nätverk där du kan upptäcka nya undervisningsmetoder och dela framgångsrecept. Denna best practice-metod bidrar till att utveckla undervisningen och finna inspirerande metoder för att engagera eleverna.
3. Praktiska verktyg för klassrummet – Vi värnar om lärarens tid. Våra kreativa skolprogram med färdigplanerade lektioner består av ett omfattande material med lärarhandledning, elevuppgiftar och artefakter.
Vår lärarportal ger tillgång till ett rikt utbud av verktyg för att stärka ett språkutvecklande arbetssätt. Genom föreläsningar och praktiska övningar kan lärare fördjupa sig i storytelling och hur berättelsecentrerade lektioner främjar språkutveckling. Praktiknära exempel ges på övningar som engagerar eleverna och utvecklar deras språkliga och kommunikativa förmågor.
Berättarministeriets lärarstöd och skolmaterial är utformade för att möta behov och förutsättningar hos skolor med högt socioekonomiskt index. Utvecklingen av programmen leds av erfarna pedagoger och de uppdateras kontinuerligt baserat på feedback från de lärare vi arbetar med.
Berättarministeriet bidrar till att stärka medvetandet och diskussionen om kreativitet i undervisningen. Våra skolprogram ger upphov till en kreativ och meningsfull undervisning där eleverna får känna att deras insatser är värdefulla. För att stärka storyn och vidga elevernas värld involverar vi andra samhällsaktörer, som museer och lärosäten, vilket bidrar till en bredare bild av lärandet och en rikare undervisningsupplevelse.
Våra skolprogram genomförs i klassrummet, med hjälp av lärarhandledning, elevmaterial och artefakter, och med löpande stöd från våra pedagoger. Programmen är kostnadsfria och erbjuds skolor med högt socioekonomiskt index. I samråd med din utbildningsledare bestämmer du vilket program och vilken tidsperiod som passar dig och dina elever.
Skolor som ligger geografiskt nära våra utbildningscenter – i Husby och Hagsätra i Stockholm, i Gamlestaden i Göteborg och på Värnhem i Malmö – kan gå program med besök hos oss.
Registrera dig som lärare här på hemsidan.
Du får ett bekräfftelsemejl med instruktioner och kontaktuppgifter till din utbildningsledare.
Du anmäler dig till ett skolprogram i samråd med din utbildningsledare.
Barnen bjuds in till bokförlaget Berättarministeriets magiska värld. Programmet stärker elevernas språkliga förmåga, kreativitet och berättande.
I Den mystiska lådan får eleverna utveckla sina kunskaper i svenska språket. De får hjälpa Redaktör Schwartz att ta hand om och gömma en mystisk låda. Följ med på ett spännande äventyr!
Eleverna får med hjälp av en låda med föremål och brev som tillhört Marie Curies bästa vän lära sig om naturvetenskap, forskning, atomer och nobelpris. Programmet är utarbetat i samarbete med Nobel Prize Museum.
Eleverna får dra på sig labbrockarna i det här ämnesövergripande programmet där svenska och naturvetenskap lägger grunden för en djupdykning i forskningens värld.
Följ med på en resa genom 1900-talets Sverige. Genom en brevväxling och tidstypiska föremål gestaltas omvandlingen från jordbrukssamhälle till välfärdsstat. Programmet är utarbetat i samarbete med Hallwylska museet.
Ja, all verksamhet som Berättarministeriet erbjuder lärare på skolor med högt socioekonomiskt index är kostnadsfri. Läs mer om våra skolprogram här.
Berättarministeriets skolprogram riktar sig till skolor med ett högt socioekonomiskt index, det vill säga ett index över 100. Du hittar socioekonomiskt index för Sveriges grundskolor på vår skolkarta. Se skolkartan här.
Skolprogrammen tar mellan åtta och fjorton lektioner i anspråk beroende på vilket program er klass deltar i. Vanligtvis börjar klassen med programmet Redaktör Schwartz bokutgivning som ger en introduktion i Berättarministeriets värld. Läs mer om våra skolprogram här.
Våra skolprogram kan genomföras av skolor, oavsett geografisk placering. Vi har utbildningscenter i Gamlestaden i Göteborg, Hagsätra och Husby i Stockholm och på Värnhem i Malmö. Vi har också kansli i Stockholm, Göteborg och Malmö.
I utbildningscentret tas lärare och elever emot av Berättarministeriets pedagoger och volontärer. Volontärerna har alla genomfört en utbildning och har förbundit sig att följa de etiska riktlinjer som Berättarministeriet arbetar efter. Den pedagogiska metoden tryggas av våra erfarna pedagoger.
Skolprogrammen är förankrade i läroplanens centrala innehåll och kunskapskrav. Samtliga program är språkutvecklande och ger möjlighet till ämnesövergripande arbete. Som lärare erbjuds du också lärandestöd i form av bland annat lärandesamtal och fortbildningsmaterial.