
Lusten att lära – om kreativitet och kritiskt tänkande i klassrummet
Under läslovet, vecka 44, arrangerar Berättarministeriet lärarkonferens i Luleå. Konferensens tema fokuserar på undervisning och strategier som främjar elevernas kritiska tänkande och kreativa förmågor, liksom deras inverkan på såväl elevens lustfyllda lärande som kunskapsutveckling. Berättarministeriets lärarkonferens är ett tillfälle till kompetensutveckling och kollegialt erfarenhetsutbyte kopplat till teori och praktiknära exempel från talare med bred kunskap inom området.

Lusten att lära – om kreativitet och kritiskt tänkande i klassrummet
Konferensen riktar sig till lärare på skolor med högt socioekonomiskt index. För att främja förutsättningarna för kollegialt utbyte och lärande rekommenderar vi att hela arbetslag deltar på konferensen. Medverkar gör bland andra Peter Gärdenfors, filosof och professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, Cecilia Wallerstedt, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, Eric Haraldsson, skolbibliotekarie på Ringsbergskolan i Växjö, och Patrik Lindenfors, forskare i biologisk och kulturell evolution vid Institutet för framtidsstudier.
Konferensen är helt kostnadsfri, och hålls på Clarion Hotel Sense i Luleå tisdag den 28/10 kl. 9.00–16.00. Begränsat antal platser.
Peter Gärdenfors är filosof och professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Gärdenfors är också ledamot av bland annat Kungliga Vetenskapsakademien, Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien samt Deutsche Akademie für Naturforscher. Peter Gärdenfors är även författare till böckerna Lusten att förstå – om lärande på människans villkor och Den meningssökande människan.
Eric Haraldsson är skolbibliotekarie på Ringsbergskolan i Växjö, som bland annat fått utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass” av fackförbundet DIK. Eric har bred erfarenhet av att tillsammans med lärarna arbeta med elevers kreativitet och kritiska tänkande. Han är också ledamot i Läsrådet.
Patrik Lindenfors är affilierad forskare i biologisk och kulturell evolution vid Institutet för framtidsstudier och Stockholms universitet samt forskningssekreterare på Naturvårdsverket. Patrik berättar om olika metoder att nå kunskap och diskuterar kritiskt tänkande.
Cecilia Wallerstedt är professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet. Hon har en bakgrund som lärare i matematik och musik och hennes forskning handlar om lärande och undervisning i förskola och skola. De senaste åren har hon varit med och utvecklat den didaktiska teorin Lekresponsiv undervisning i nära samarbete med verksamma lärare.
Eva Krutmeijer är dagens moderator. Eva är skribent med stort engagemang i att sprida kunskap om forskning och vetenskap till en bredare krets, och hon är även verksam som författare.
Datum: tisdag den 28 oktober 2025
Tid: 9.00–16.00
Plats: Clarion Hotel Sense, Luleå
