Volontärskapet – hur funkar det?
Att vara volontär hos oss
Varje gång du kommer till oss som volontär gör du en konkret insats för att minska skolsegregationens negativa effekter på barns liv. Som volontär blir du en viktig förebild som ger fler barn möjlighet att upptäcka och tro på sin egen förmåga – en samhällsbyggare. Du behövs.
Som volontär möter du skolelever i något av Berättarministeriets utbildningscenter, där du deltar i våra skolprogram i rollen som medarbetare på vårt bokförlag. Din uppgift är att peppa, inspirera och ta barnens fantasi på allvar. Genom ditt engagemang, dina frågor och din inlevelse visar du barnen att du lyssnar på vad de har att berätta, vilket stärker deras självförtroende. Det handlar inte om att lära ut rätt och fel, utan att finnas där och uppmuntra. Att vara volontär hos oss är ett enkelt, men mycket viktigt uppdrag.
Engagera dig för alla barns rätt till en god och jämlik utbildning!
Hur blir jag volontär?
1. Du behöver vara minst 18 år
Du behöver vara minst 18 år och kunna medverka förmiddagar på vardagar, minst två gånger per termin. Du bestämmer själv vilka dagar som passar dig.
2. Registrera dig
Registrera dig och boka därefter in dig på en fysisk eller digital volontärutbildning (1–2 tim).
3. Begära utdrag från belastningsregistret
Begär ett utdrag från polisens belastningsregister och ta med det till ditt första pass – du kan gå volontärutbildningen innan du fått utdraget, men du behöver det för att medverka på pass.
4. Etiska riktlinjer
Slutligen får du läsa och skriva under våra etiska riktlinjer, som vi går igenom tillsammans under volontärutbildningen och på plats i utbildningscentret.
Registrera digVad händer i utbildningscentret?
Som volontär medverkar du på våra skolprogram och möter skolklasser som besöker Berättarministeriets utbildningscenter. Syftet med skolprogrammen är, förutom att ge ämneskunskaper, att stärka barnens lust att skriva och läsa, och att ge dem förutsättningar att utveckla sitt språk, sin kreativitet och sitt kritiska tänkande.
När du har genomfört din grundutbildning är det dags för dig att boka in ditt första pass. Det gör du här på hemsidan i inloggat läge. På utbildningscentret finns våra utbildningsledare på plats. Det är är de som leder och ansvarar för aktiviteten. Skolklassens besök följer en bestämd dramaturgi som du har fått ta del av på grundutbildningen. Som volontär är du aldrig ensam och behöver inte fatta några beslut, du blir en del av arbetslaget. I utbildningscentret har du möjlighet att välja en mer aktiv roll, eller delta utan specifik roll och med huvudfokus att interagera med barnen.
Vanliga frågor
Skolprogrammen genomförs förmiddagar, tisdag till fredag under skolterminen. Som minimum förväntas du delta två gånger per termin, men du är varmt välkommen att vara med oftare! Som volontär bjuds du också in till seminarier i relaterade ämnen och andra aktiviteter.
Vi har utbildningscenter i Gamlestaden i Göteborg, i Hagsätra och Husby i Stockholm och på Värnhem i Malmö.
Du behöver gå en två timmar lång grundutbildning och uppvisa ett utdrag från polisens belastningsregister innan du kan delta i ett skolprogram. Volontärer behöver inte vara pedagoger eller ha någon speciell bakgrund, vår personal tryggar den pedagogiska metoden på plats. Som volontär erbjuds du även olika fortbildningar.
Berättarministeriet finansieras genom medel från privat och offentlig sektor.
Företag, stiftelser och andra organisationer bidrar med såväl finansiellt stöd som pro bono-arbete. Berättarministeriet har uppdrag från Skolverket och IOP-avtal med Stockholms stad och Göteborgs stad.
Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, politiskt och religiöst obunden stiftelse. Stiftelsen grundades 2011 av Dilsa Demirbag-Sten, Sven Hagströmer och Robert Weil. Syftet var att motverka en oroväckande samhällsutveckling med ett polariserat offentligt samtal och allt större klyftor mellan socioekonomiska tillhörigheter i samhället. Idag stöttas Berättarministeriet av en rad intressenter, från både privat och offentlig sektor.