
Skriva och läsa – vägen till agens, språk och kunskapsutveckling
Under läslovet, vecka 44, arrangerar Berättarministeriet sin årliga lärarkonferens i Stockholm och Göteborg. Årets tema är skriva och läsa, och de medverkande föreläsarna besitter bred kunskap inom temat, med expertis från pedagogik, didaktik och andra relevanta områden. Heldagskonferensen erbjuder praktiknära exempel med vetenskaplig grund och kollegiala erfarenhetsutbyten. Syftet är att ge konferensdeltagarna kunskap och strategier för en undervisning som stärker elevernas läs- och skrivkunnighet och med det deras agens, språk och kunskapsutveckling.

Skriva och läsa – vägen till agens, språk och kunskapsutveckling
Alla elever, oavsett språklig nivå och socioekonomisk bakgrund, behöver ges möjlighet att utveckla de språkliga färdigheter som krävs för att aktivt delta i skolan och i samhället. Läs- och skrivkunnigheten spelar en central roll, bland annat genom att främja elevers agens, utveckla deras språk- och ämneskunskaper och skapa ett gemensamt, rikt och levande språk. Som bärare av mening, kreativitet och kunskap väcker läsningen nyfikenhet, lust och förståelse – faktorer som i sin tur stärker elevernas förmåga att navigera i en komplex värld.
Berättarministeriets lärarkonferens genomförs under en heldag och har samma program i Stockholm och Göteborg. I samband med konferensen erbjuds deltagarna Berättarministeriets skolprogram och lärarstöd. Konferensen är kostnadsfri och riktar sig till lärare och skolledare på skolor med högt socioekonomiskt index. Antalet platser är begränsat.
Fler medverkande tillkommer.
Linda Fälth är i grunden lärare och specialpedagog. Hon är professor i pedagogik och biträdande vicerektor för lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet. Hennes forskning rör främst läsning, läsutveckling och läs- och skrivsvårigheter.
Linn Borneskog är förstelärare i åk 4–6 på Värner Rydénskolan i Rosengård i Malmö. Hon har arbetat som lärare i 13 år och undervisar i svenska och samhällsorienterande ämnen. Linn har lång erfarenhet av att arbeta språkutvecklande och 2024 tilldelades hon Berättarministeriets lärarpris Pennsvärdet.
Åsa Julin har närmare 20 års erfarenhet som journalist, programledare och producent på bland andra SVT och Sveriges Radio, och är nu verksam som moderator, producent och strategisk rådgivare inom medie- och kommunikationsfrågor. Åsa är dagens moderator.
Tid: 9.00–16.00
Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm
Tid: 9.00–16.00
Plats: Kajskjul 8, Göteborg
