Stulet fokus – eller ökad repertoar?
Missade du vårt seminarium om barn och skärmar? Nu kan du ta del av samtalet här! https://youtu.be/j6BlFapDneM
Hallwylska palatset och dess guider stod redo när klass 9C från Hökarängens skola kom på besök. Eleverna går Berättarministeriets skolprogram Historiedetektiverna, som med hjälp av en brevväxling och historiska föremål har tagit dem med på en resa genom 1900-talets Sverige. Via det svenska jordbrukssamhället och industrialiseringen har nu klassen hamnat hos familjen Hallwyl i början av 1900-talet.
Vi startar i köket och får höra hur livet tedde sig i palatset utifrån tjänstefolkets perspektiv. Walther och Wilhelmina von Hallwyl hade tio anställda, vilket Historiedetektiverna plockar upp genom Ida Carlsson, som i brevväxlingen eleverna tagit del av har fått tjänst som piga i palatset. Ida och barndomsvännen Asta brevväxlar livet igenom, och genom deras brev får eleverna uppleva hur Sverige förändras under 1900-talet.
När vi lämnar tjänstefolkets regioner och träder in i herrskapets stora sal drar eleverna djupt efter andan. ”Oj, här måste kungen ha bott.” ”Det här är som i den där julkalendern, Gyllene Knorren.”
Entusiasmen hos eleverna var stor både under och efter besöket. Att det har lett till ny kunskap och ett ökat intresse för historia råder det inga tvivel om.
”Jag ska fortsätta läsa historia. Det är väldigt intressant att lära sig om hur rika och fattiga, män och kvinnor levde. Vilka skillnader och likheter det är mot idag. Och hur vi som är unga nu kan förändra samhället!”
Senast uppdaterad 2024-06-03
Missade du vårt seminarium om barn och skärmar? Nu kan du ta del av samtalet här! https://youtu.be/j6BlFapDneM
Berättarministeriet har en ny hemsida! I och med den nya sidan har vi gjort en del förändringar, bland annat loggar du som är lärare nu in direkt på lärarportalen (i…
Aktuella rapporter och undersökningar pekar på en dyster utveckling kring barns läsning. Klyftan mellan de som läser och de som inte läser ökar och avspeglar sig i skolresultaten. En god…