PIRLS: Skillnaderna i läsförståelse har aldrig varit större i Sverige

Idag släpptes den stora internationella studien PIRLS som mäter elevers läsförståelse och attityder till läsning i årskurs 4. Studien visar att skillnaderna i läsförståelse mellan elever aldrig har varit större i Sverige. Vilken skola eleven går i får allt större betydelse och elever med sämre socioekonomiska förutsättningar drabbas mest.

Skolverket sammanfattar studien i ett pressmeddelande: Skillnaderna i läsförståelse i årskurs 4 ökar mellan elevgrupper och mellan skolor. Svenska elever från resursstarka hem presterar på samma nivå som i föregående mätning 2016, medan läsförståelsen bland resurssvaga elever sjunker. Sammantaget sjunker svenska elevers resultat. Sjunkande resultat ses även för Norden och flertalet länder i EU/OECD. Svenska elever presterar dock fortfarande över genomsnittet för de deltagande länderna. Det visar den internationella kunskapsmätningen PIRLS 2021.

”Berättarministeriets erfarenhet av ett decenniums samarbete med lärare från de mest utsatta skolorna bekräftas av PIRLS. Det är en alarmerande bild och vi ser med stor oro på en utveckling där allt färre barn är intresserade av läsning. Skolsegregationens negativa konsekvenser för barns skolgång är en ödesfråga för vårt samhälle och demokrati. Ökade insatser i yngre åldrar och stöd till lärarens dagliga undervisning i resurssvaga skolor med kvalitetssäkrade läromedel är helt avgörande för att alla barn i Sverige ska ges förutsättningar att bli aktiva samhällsmedborgare”, säger Berättarministeriets generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten. Läs mer om PIRLS här.

 

Senast uppdaterad 2025-03-21

Fler artiklar

Se alla

Välkommen på lärarkonferens på läslovet!

Välkomna på lärarkonferens under läslovet, vecka 44, i Stockholm, Göteborg och Luleå. Berättarministeriets lärarkonferenser har alltid fokus på språk- och kunskapsutveckling, och de medverkande är forskare och experter inom sina…

Läkarstudenter skapade hälsomässa på KI

Vårens ”hälsomässa”, skapad av terminens nya läkarstudenter hos Berättarministeriets partner Karolinska Institutet, tog inspiration från den internationella konferens om kreativitet vi arrangerade tillsammans i höstas. Harvard-forskaren Mara Krechevskys föreläsning kring…

Nominera till Pennsvärdet 2025!

Sedan 2018 delar Berättarministeriet ut utmärkelsen Pennsvärdet, som syftar till att uppmärksamma och hylla lärare verksamma på skolor med högt socioekonomiskt index. Pennsvärdet tilldelas en låg- eller mellanstadielärare som i…