fbpx

Hjälp ett barn hitta sin röst​

I dagens Sverige går en stor grupp barn in i ett skolsystem som inte kan erbjuda dem en likvärdig utbildning. Berättarministeriet finns för att alla barn, oavsett bakgrund, har rätt att få grundläggande förutsättningar för att forma sin egen framtid. Varje gång du kommer till oss som volontär gör du en konkret insats för att minska skolsegregationens negativa effekter på barns liv. Som volontär blir du en viktig förebild som ger fler barn möjlighet att upptäcka och tro på sin egen förmåga – en samhällsbyggare. Du behövs.

Hur funkar det?​

Som volontär medverkar du på plats i utbildningscentret i våra olika skolprogram. Din huvuduppgift är att tillsammans med våra pedagoger möta skolklasserna som besöker oss och locka fram elevernas fantasi, stötta dem och visa det genuina intresse du har för var och en av dem. Tillsammans peppar vi barnen och stärker deras självkänsla. Du behöver inga förkunskaper för att bli volontär utan lär dig allt du behöver veta på en två timmar lång grundutbildning. Det viktigaste är att du visar intresse och lyssnar på varje barn och vill barnets bästa. 
I filmen här intill kan du se hur ett pass på Berättarministeriet går till!

Hur blir jag volontär?

1.

Du behöver vara minst 18 år och kunna medverka dagtid på vardagar, minst två gånger per termin. Du bestämmer själv vilka dagar som passar dig. 

2.

Registrera dig och boka därefter in dig på en fysisk (1,5 tim) eller digital (1 tim) volontärutbildning.

3.

Begär ett utdrag från polisens belastningsregister och ta med det till ditt första pass – du kan gå volontärutbildningen innan du fått utdraget, men du behöver det för att medverka på pass.

4.

Slutligen får du läsa och skriva under våra etiska riktlinjer, som vi går igenom tillsammans under volontärutbildningen och på plats i utbildningscentret.

Frågor? Kontakta oss!

Jasmina Kotorcic

Jasmina Kotorcic

Utbildningsledare volontär Göteborg

Thomas Zeng Söderberg

Utbildningsledare volontär Hagsätra

Julia Jansson

Utbildningsledare volontär Hagsätra

Ellinor Brantås

Ellinor Brantås

Utbildningsledare volontär Husby

Röster från volontärer

Saeed och Matts

Vänskapen mellan Saeed och Matts har växt fram i det gemensamma kulturintresset och engagemanget på Berättarministeriet. Varje onsdag sedan fyra år tillbaka träffas de i utbildningscentret i Husby för att möta en ny skolklass. Efteråt tar de sällskap på tunnelbanan hem och diskuterar dagen.

”Folk snackar så mycket om förorten och om de här ungarna, men de här ungarna är fantastiska. De egna berättelserna, att kunna formulera dem är så oerhört viktigt. Konst och litteratur kommer från hjärtat, därför att det så viktigt att vi bejakar och bekräftar barnens berättelser, deras tolkning av världen”, säger Matts.

“Jag har varit volontär på andra organisationer, men tröttnade. Volontärskapet här är annorlunda. Det ger mig väldigt mycket tillbaka att vara med barnen. Jag kan vara lekfull, kreativ och busa med barnen samtidigt som jag märker att jag gör skillnad, det är en väldigt spännande organisation!” säger Saeed som också trycker på att alla är välkomna att gå med i den handlingskraftiga gemenskapen av volontärer på Berättarministeriet – kanske hittar du också en ny vän för livet!

Anna-Carin

”Jag vill leva medan jag lever, för man är död så sjukt länge.”

Ingen lämnas oinspirerad efter ett möte med Anna-Carin, hennes starka engagemang och energi berör och smittar av sig. Sedan Berättarministeriet öppnade i Göteborg har hon varit aktiv i utbildningscentret.

”Det här är livslust och livsluft. Jag vill vara i samhället, delta och vara där livet är. Och livet börjar ju här med våra barn. ”

Hon beskriver att deltagandet är centralt i hennes liv och vill sprida ordet om att andra som har tid över borde göra likadant. Hon menar att när man deltar blir livet fyllt med mening, och det behövs fler volontärer i Göteborg. Volontärskapet är för henne att vara ett ankare, en trygg vuxen som inspirerar och uppmuntrar.

”När man träffar barn från olika ställen i Göteborg är det att vara mitt i samtiden och det är otroligt roligt!”

Tack för din registrering

Nu är du registrerad som volontär, välkommen till oss!

Vänligen notera att ditt bekräftelsemejl kan hamna i skräpposten. Vid tekniska frågor, kontakta lena.a@berattarministeriet.se