Registrera dig som volontär här!

Logga in för att boka detta program
Riktar sig till:

Elever i årskurs 2—6

Samarbetspartner:
  • Moderna Museet
  • Hallwylska museet
  • Arla

Under höstlov, sportlov och påsklov håller Berättarministeriet öppet och erbjuder fritidsgrupper möjligheten att boka in sig på aktuellt lovprogram. Vi har även öppet hus för alla under vissa tider.

SPORTLOV 2019

Under sportlovet 2019 har vi öppet för alla som vill komma och släppa loss fantasin under följande tider:

HUSBY – tema Framtidsspanarna:
tis 26 feb kl 15-17
ons 27 feb kl 15-17

GÖTEBORG – tema Framtidsspanarna:
onsdag 13 feb kl 15-17

SÖDERTÄLJE – tema Skräck & Skrock:
ons 27 feb kl 14–16
tors 28 feb kl 14–16

Serieskolan

Till Serieskolan är barn från 8 år är välkomna att skriva egna berättelser och göra spännande och kreativa skrivövningar med fokus på serieskapande. Till sin hjälp får de tematiserade skrivböcker om superhjältar, djur, skattletare, detektiver samt interaktiva föremål. Syftet är att uppmuntra barn att utveckla det egna skrivandet.

Superhjältarna

I litteraturen finns det gott om superhjältar, men redaktör Schwartz har tröttnat på att läsa om samma gamla karaktärer om och om igen. Medarbetarna kommer då på en strålande idé; barnen som har massor av fantasi kan skapa nya superhjältar genom att skriva, rita och berätta.

Drömplatsen

Världen behöver barnens fantasi! Stadsplaneraren Dominique är imponerad av barnens fantasifulla berättelser och är övertygad om att deras uppfinningsrikedom kan skapa mästerverk i världen – kreativa och roliga platser där människor kan mötas. Genom att resa med Google Earth inspireras barnen (från 8 år) att skapa egna platser som de sätter upp på en stor världskarta.

Mysterielösarna

Medarbetarna på bokförlaget har inspirationstorka och bjuder in fritidsgrupper för att få hjälp. Samtidigt dyker en mystisk karta och en handskriven lapp med kryptisk text upp på Berättarministeriet. Kanske kan dessa också ge idéer till en riktigt spännande berättelse? Tillsammans med medarbetarna går barnen på upptäcktsfärd i närområdet och hämtar inspiration till en fantasifull berättelse.

efterlysning!

Entreprenören Abbas behöver hjälp. Han vill ha nya produkter till sin Alien Supermarket. Tillsammans med Arla har han utlyst en tävling där barn från 8 år får komma med bidrag på vilka produkter detta kan vara. Tillsammans skriver, ritar och skissar vi på idéer eller förslag på uppfinningar.

Skräck & skrock

Den första dagen går gruppen en dramavisning på Hallwylska museet. Dagen efter är eleverna på Berättarministeriet för att skriva skräckhistorier med inspiration från dramavisningen. Övningen innehåller gemensamt och individuellt skrivande där eleverna tillsammans bestämmer bokens karaktärer och sedan skriver en skräckhistoria enskilt eller i mindre grupper.

Framtidsspanarna

Den buttre redaktör Schwartz har hittat märkliga föremål som sägs ha något med framtiden att göra. Han behöver barnens hjälp att framtidsspana och skriva berättelser utifrån det han hittat. Programmet är en tvådagars aktivitet som inleds i utbildninsgcentret och avslutas med ett besök på Moderna museet och utställningen Verklighetsmaskiner av Olafur Eliasson.

Alla våra program

Redaktör Schwartz bokutgivning

Elever i årskurs 2—5

Programmet Redaktör Schwartz bokutgivning är en lustfylld berättarövning där eleverna kliver rakt in i fantasins värld. De får följa hela bokprocessen – från idé till färdig bok.

Läs mer här

Bokslukarna

Elever i årskurs 2—5

Bokslukarna görs i samarbete med lokala bibliotek och har som syfte att väcka lust och nyfikenhet kring böcker. Programmet inleds med ett besök hos Berättarministeriet och fortsätter sedan på biblioteket.

Läs mer här

Gulduppdraget

Elever i årskurs 3—5

Nyfikenhet och lust för barnlitteratur väcks när eleverna får i uppdrag att reflektera över juryns motivering till ALMA-pristagaren Barbro Lindgren

Läs mer här

Kartuppdraget

Elever i årskurs 2–5

Under kartuppdraget undersöker klassen en mystisk karta och en spännande plats, som ger inspiration till riktigt fantasifulla berättelser. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Trailerskaparna

Elever i årskurs 4–6

I programmet Trailerskaparna producerar eleverna manus och berättelser med hjälp av digitala verktyg.

Läs mer här

Den mystiska lådan

Elever i årskurs 3

Det sker mystiska händelser på Berättarministeriet och redaktör Schwartz behöver elevernas hjälp....

Läs mer här

Historieskrivarna

Elever i årskurs 4—5

I Historieskrivarna bjuder Berättarministeriet, tillsammans med Hallwylska museet, in till en spännande resa bakåt i tiden. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här

Tidningsskaparna

Elever i årskurs 3–5

I Tidningsskaparna blir eleverna journalister och skapar material till Berättarministeriets tidskrift, allt från krönikor till intervjuer och notiser. För att kunna gå programmet ska klassen ha gått redaktör Schwartz bokutgivning.

Läs mer här