Forskning – ett sätt att bidra på

Berättarministeriets verksamhet möjliggörs genom en samverkan mellan privat, offentlig och ideell sektor. Genom att ta tillvara på drivkraften hos skilda aktörer kan vi fokusera på vårt huvuduppdrag. Ett exempel är KTH, som stöttar med forskning.

2018 inledde Berättarministeriet ett forskningsprojekt tillsammans med KTH. Projektet “Technology Supported Storytelling for Engaged Student Learning” syftar till att undersöka hur digital teknik kan stödja och engagera barn när de arbetar med berättande.

Berättarministeriets pedagogiska metod är förankrad i storytelling – genom att skapa en berättelse kring inlärningen stimuleras barnens inre motivation att erövra språket och det egna berättandet. Tillsammans med KTH ska vi undersöka hur den effekten kan förstärkas med hjälp av digitala verktyg. Projektet finansieras av Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Stefan Stenbom är teknologie doktor och universitetsadjunkt vid Institutionen för lärande på KTH och kommer att leda forskningen.

– Det känns bra att vara med och hjälpa barn i socialt utsatta områden att erövra språket och ta del av samhällsdebatten. Det är i förlängningen en förutsättning för demokrati, säger Stefan.

Tillsammans med sina kollegor kommer Stenbom att kartlägga lärarnas digitala miljö för att därefter utveckla, prova och utvärdera prototyper som ska användas av lärare och elever i klassrummet. Slutmålet är att vidareutveckla de prototyper som gett bäst resultat för att de så småningom ska kunna användas som ett permanent inslag i undervisningen. Fokus kommer att ligga på svensklärare i låg- och mellanstadiet som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden, där den digitala klyftan ofta är som allra tydligast.

Stenbom tror att den digitala tekniken kan hjälpa elever att hitta sitt uttryckssätt och lyfter att till exempel ljud och bild kan vara ett stöd i deras berättande. Han tror att digitala verktyg kan vara ett stöd för att lära sig bemästra ett språk.
– Jag hoppas att vi på KTH kan bidra till att fler barn erövrar språket, säger han.

Forskningsprojektet löper över tre och ett halvt år. Resultatet presenteras 2021.

Senast uppdaterad 2025-03-13

Fler artiklar

Se alla

Välkommen på lärarkonferens på läslovet!

Välkomna på lärarkonferens under läslovet, vecka 44, i Stockholm, Göteborg och Luleå. Berättarministeriets lärarkonferenser har alltid fokus på språk- och kunskapsutveckling, och de medverkande är forskare och experter inom sina…

Läkarstudenter skapade hälsomässa på KI

Vårens ”hälsomässa”, skapad av terminens nya läkarstudenter hos Berättarministeriets partner Karolinska Institutet, tog inspiration från den internationella konferens om kreativitet vi arrangerade tillsammans i höstas. Harvard-forskaren Mara Krechevskys föreläsning kring…

Nominera till Pennsvärdet 2025!

Sedan 2018 delar Berättarministeriet ut utmärkelsen Pennsvärdet, som syftar till att uppmärksamma och hylla lärare verksamma på skolor med högt socioekonomiskt index. Pennsvärdet tilldelas en låg- eller mellanstadielärare som i…